Blænde / Aperture

Velkommen til sektionen omkring Blænde / Aperture.

Dette er en del af min online guide til at lære omkring hvordan du eksponere dit kamera, for at få en bedre forståelse af hvornår og hvorfor man benytter Blænde, Lukketid og ISO.

Hvad er blænden?

Helt simpelt, så er blænden et hul i et objektiv, hvori der kommer lys igennem til dit kamera og den nemmeste måde at forklare hvad blænden gør, er at tænke over hvordan dit øje fungerer.

Dit øje består af flere elementer, præcis ligesom et objektiv. Yderst i dit øje sidder hornhinden som er til for at beskytte øjet og sikre sig at det kun er lys der kommer igennem til de øvrige elementer. Præcis det samme gør det forreste glas i dit objektiv.

Når lyset så har passeret hornhinden, så ændrer regnbuehinden størrelse alt afhængig af hvor meget lys det passerer igennem.

Blænden i dit objektiv er til for at gøre præcis det samme som din regnbuehinde, og kan ændre sig i størrelse alt afhængig af hvor meget lys der skal trænge igennem til “resten af systemet”.

Blænden er også kendt som Aperture.

Dybdeskarphed?

I forrige afsnit lærte vi at blænden bestemmer mængden af lys der passerer igennem dit objektiv, men ved at justere denne mængde bestemmer man også dybdeskarpheden i ens billede.

Dybdeskarpheden bstemmer hvor meget af billedet der kommer i fokus og hvor meget der bliver sløret.

En stor blænde (f/1.8) giver en stor åbning, hvilket gør at dit billede bliver lysere og samtidig indskrænker dybdeskarpheden.

Vælger du en lille blænde (f/22) så giver det en lille åbning, hvilket gør at dit billede bliver mørkere og dybdeskarpheden udvides.

Variabel eller fast blænde?

Uanset om du ejer Canon, Nikon, Sony eller noget helt fjerde, så har hvert mærke sine egne objektiver som spænder vidt lige fra vidvinkel til tele brændvidde.

Entry level kameraer såsom Canon 700D eller Nikon D3300 kommer med et 18-55 mm objektiv, så man kan komme igang med det samme. Disse objektiver har som regel en maksimum blænde på f/3.5 når du er på 18 mm, og så ændres blænden automatisk til f/5.6 når du rammer 55 mm.

Dette betyder at når du zoomer ind og ud på dit objektiv, så bliver dit billede mørkere og lysere, hvilket kaldes et objektiv med en variabel blænde.

Hvis man ikke ønsker at ens blænde skal ændre sig selv når man zoomer ind og ud, så skal man have et objektiv med en fast blænde. Disse kan købes som zoom objektiver men også som prime objektiver som har en fast brændvidde og en fast blænde.

Et enkelt zoom objektiv kan fås helt ned til en blænde på f/1.8, hvor andre zoom objektiver normalt kun går ned til en f/2.8.

Prime objektiver kan komme i en helt anden liga når det kommer til max blænden, hvor man kan købe helt op til f/1.0 eller f/1.2.

Den gylde indstilling

Det handler om at finde den gyldne indstilling der passer bedst til det du er ved at udføre, og som giver det bedste resultat.

For at få et stabilt håndholdt billede, så bliver du til tider nødt til at have en hurtig lukketid, og i nogle tilfælde er der ikke lys nok i dine omgivelser selvom du bruger den laveste blænde som dit objektiv kan give dig – for at du får den rette eksponering.

På billedet til højre er der brugt den samme blænde på begge halvdele, hvor det eneste der er ændret er lukketid og ISO.

Lukketid og ISO er de næste 2 kapitler i min lille guide, og det næste skridt er at lære om hvad lukketiden betyder for dit billede, og hvorfor du vil bruge det ene frem for det andet.

Sammenligning af ISO 100 vs ISO 6400 med forskellig lukketid.
Du er nu igennem første del
25

Videre til Lukketid

Tryk for at komme videre til næste step i guiden.

Eller gå til et af emnerne med det samme?

Er du interesseret i at læse om et specifikt emne istedet for at gå til næste side, så vælg herunder det emne som du ønsker at læse mere om.